Opieka nad osobami starszymi - główne zasady żywienia seniorów

Dieta seniora

Czy wiesz, jak powinna wyglądać zbilansowana dieta seniora? Wskazujemy najważniejsze zasady planowania diety dla osoby starszej.

 

 

Osoby starsze częściej niż ich dzieci czy wnuki borykają się z licznymi schorzeniami, które niejednokrotnie mają zasadniczy wpływ na ich dietę. Opieka nad osobami starszymi w Niemczech może często wymagać także znajomości podstawowych zasad planowania zbilansowanej diety. Do zadań opiekunki należy więc nie tylko gotowanie tak, jak u siebie w domu, ale przede wszystkim przygotowywanie posiłków dostosowanych do potrzeb konkretnego podopiecznego - biorąc pod uwagę jego preferencje i stan zdrowia.

Podstawowe problemy w odżywianiu seniorów

Zapotrzebowanie na białko, witaminy i składniki mineralne nie zmienia się wraz z wiekiem. Starzeniu się towarzyszą jednak zjawiska, które mają zasadniczy wpływ na sposób odżywiania się seniorów i powinny być wzięte pod uwagę przy komponowaniu racjonalnej, dobrze zbilansowanej diety.

 

Należą do nich:

  • choroby zależne od wieku i odżywiania,
  • spowolnienie metabolizmu,
  • przyjmowanie lekarstw,
  • spadek sprawności,
  • gorsze krążenie krwi,
  • ubytek masy mięśniowej,
  • spadek elastyczności ciała,
  • ubytek masy kostnej,
  • ograniczenie ruchliwości,
  • zmiany w odczuwaniu smaku i zapachów,
  • słabsze odczuwanie pragnienia,
  • utrata apetytu,
  • spadek energii życiowej,
  • spadek zapotrzebowania na węglowodany i tłuszcze,
  • problemy w przyjmowaniu pożywienia (kłopoty z przełykaniem, gryzieniem ze względu na sztuczną szczękę itp.).

Zażywanie lekarstw może wpływać na przyjmowanie i wykorzystywanie określonych składników odżywczych do tego stopnia, że zapotrzebowanie na dany minerał nie będzie wystarczająco pokryte.

Najważniejsze składniki odżywcze w diecie osób starszych

Seniorzy często unikają produktów grubo mielonych lub surowych ze względu na trudności z połykaniem lub ograniczone możliwości przeżuwania. W przypadku osób starszych częstym problemem jest źle dopasowana proteza. Pomijanie pewnych „kłopotliwych” produktów  w codziennej diecie może doprowadzić do niedoboru niektórych składników odżywczych, szczególnie witamin A, C, D, witamin z grupy B oraz minerałów wapnia, żelaza oraz jodu.

 

Informacje o witaminach

Często zdarza się, że seniorzy nie spożywają wystarczającej ilości składników balastowych. Są to niestrawne i nieprzyswajalne substancje organiczne w pożywieniu, niezbędne dla prawidłowej funkcji trawienia (np. błonnik). Zadaniem substancji balastowych jest pobudzanie pracy układu pokarmowego oraz powodowanie uczucia sytości.

 

Ze względu na wyżej wskazane problemy w diecie osób starszych powinny się znaleźć:

  • codziennie świeże owoce i warzywa oraz produkty pełnoziarniste i mleczne,
  • ryba raz w tygodniu,
  • najwyżej 2 posiłki mięsne w tygodniu,
  • jak najmniejsze ilości cukru i soli,
  • racjonalne ilości tłuszczów,
  • ograniczona ilość słodyczy i alkoholu,
  • minimum 1 do 1,5 litra wody dziennie.

I najważniejsze: Więcej ruchu!

Zdjęcie autora artykułu - Jagoda Wawrzynowicz

Jagoda Wawrzynowicz

Przez wszystkich nazywana Jagodą, w firmie CareWork pełni rolę dyrektora do spraw rozwoju biznesu. Z branżą opiekuńczą związana jest ponad 20 lat i zna ją od podszewki, gdyż zaczynała jako opiekunka seniorów. W swojej karierze zawodowej zajmowała się także szkoleniem językowym i merytorycznym osób zainteresowanych pracą w opiece, a także organizacją usług opiekuńczych w Polsce. To ostatnie czyni z niej ekspertkę w zakresie faktycznych oraz prawnych różnic pomiędzy opieką w naszym kraju i u naszych zachodnich sąsiadów. O współpracujące z CareWork opiekunki dba także pełniąc funkcję inspektora danych osobowych.

Zobacz również: